Web-integration-elasticsearch

Ontdek net als Ahmad het toffe Elasticsearch

Via Web Integration helpt Ahmad diverse klanten met het verbeteren van bedrijfsprocessen door hoogstaande applicaties voor hen te bouwen. Dit maakt zijn werk zeer uitdagend, afwisselend en leerzaam. Zo kreeg hij onlangs de mogelijkheid om zich te verdiepen in Elasticsearch. “In eerste instantie ging ik er in mijn eigen tijd mee aan de slag. Ik kocht hiervoor het boek Elasticsearch: The Definitive Guide. Fantastisch vind ik het!” Ahmad deelt zijn bevindingen.

Anders dan SQL

Het voornaamste kenmerk van SQL is de relationele hiërarchie. Bestellingen, producten, aankoopdata: het wordt allemaal opgeslagen in aparte tabellen. Bij Elasticsearch is dit niet het geval. Deze database kent geen rijen of tabellen. Naam, plaatsing, datum: alle data wordt in een document in een zogenaamde index onder een bepaalde type opgeslagen en hoef je later niet uit verschillende bronnen te halen.

Wat maakt het nou zo interessant?

  • Elasticsearch is open source. Het is super snel en krachtig wanneer het gaat om grote hoeveelheden data.
  • Elastic draait op een Node. De index kan eenvoudig gedistribueerd worden. Wanneer de performance van de node opgeschroefd moet worden, configureer je er een tweede bij. Hiervoor hoeft er niets te worden gemigreerd. Zo levert Elastic meer performance door relatief kleine acties.
  • Het analyseert de data die je wilt ophalen over de lijn. Dit zorgt ervoor dat je niet langer gegevens van orders ophaalt om vervolgens te bedenken welke analyse je hieraan wilt koppelen. Je kunt deze informatie al incalculeren in de request. Elasticsearch is heel goed in het analyseren van gegevens en zet dat om in interessante info. Dit is te danken aan de snelheid en de manier waarop het omgaat met complexe datarelaties en structuren.
  • Het kent geen vast dataschema waar hij zich aan moet houden. Wanneer je naast een ID en datum nog iets toevoegt, neemt Elasticsearch deze nieuwe informatie direct op in het gegevensschema.
  • Door de open source structuur maak je eenvoudig gebruik van verschillende add-ons.
  • Filteren op meta-gegevens wordt makkelijk opvraagbaar en ook makkelijk in gebruik, doordat Elasticsearch een score meegeeft.
  • Highlighting maakt het mogelijk om de inhoud van bepaalde velden ‘gehightlight’ terug te geven in de response middels een html tag, die je vervolgens in je stylesheet kunt opnemen om de highlight kleur te bepalen. dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld in de titels van de zoekresultaten je zoekargument te highlighten.
  • Om Elasticsearch in .NET applicaties te gebruiken, kun je Nest gebruiken, een high level cliënt waarin de request enresponse objecten ‘gemapped’ zijn. Nest gebruikt van Strongly Typed Query DSL (Domain Specific Language) die een op een overeenkomt met de Elasticsearch query DSL. Nest maakt gebruik van Elasticsearch.net. De request is dus makkelijk in .NET samen te stellen en gaat over de lijn als een JSON message. De taal die Elastic begrijpt.

Ga jij er ook mee aan de slag? Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Laat een berichtje bij ons achter via ons contactformulier.